Kolejnym konkursem, który miał miejsce w trakcie IX Konkursu Potraw Regionalnych "Stół Wigilijny" był konkurs na najlepszą "Nalewkę Babuni"
Specjalnie powołana komisja oceniała nie tylko zawartość "prac konkursowych" ale i sposób ich podania.
Podczas degustacji - każdy mógł spróbować "lokalnych specjałów"
Ale byli też tacy - którzy nie tylko próbowali - ale i oceniali nalewki - Jury! w skład którego weszli (od prawej) : Adam Rajda - Przewodniczący Jury, Bogdan Sobecki oraz Mirosław Badan
Po dogłębnej analizie składu, wyglądu zewnętrznego, smaku, aromatu i działalności leczniczej nalewek - Jury postanowiło wybrać z dwudziestu - pięć najszlachetniejszych trunków. A było z czego wybierać! Nalewka z jeżyn, melisy, pietruszki i miodu, malin, pigwy, wiśni, żurawinowa, aronii, owoców, ziół, cytryny, mniszka lekarskiego, dzikich owoców, czarnego bzu na miodzie, głogu, czarnych winogron, nalewka Bogusi - od samych nazw mogło się zakręcić w głowie :)
Niemniej jednak - komisja szczęśliwie dotrwała do momentu, gdy przewodniczący Jury - Adam Rajda ogłosił co następuje :
I miejsce - Roczyny - otrzymała je nalewka którą komisja nazwała ciśnieniówką. Nalewka składała się z dwóch części - czarny bez na miodzie i obniżająca ciśnienie - z głogu
II miejsce KGW Targanice za nalewkę "Z ogródeczka" w której skład wchodziła melisa, cytryna i mniszek lekarski
III miejsce KGW Nidek za "Nalewkę Bogusi" - komisja nie dociekała co tak do końca było w nalewce. A może to i dobrze - gdyby dociekała - byłoby po konkursie :) lub po ... komisji
IV miejsce KGW Świnna Poręba za nalewką "Pietruszkowo-miodową"
IV miejsce KGW Głębowice za nalewkę "Owocówkę"
Jarosław Skupień