Wygląda na to, że Gospodyniom Stowarzyszenia nie wystarczy jeden sukces dziennie :) Tak się złożyło, że tego samego dnia odniosły dwa znaczne sukcesy! Pisaliśmy już we wcześniejszym artykule o tym, jak kolejny raz Gospodynie z SGW stanęły na najwyższych stopniach podium Festiwalu Plackorzy. Teraz opiszemy jak zwyciężyły w Wadowicach podczas Półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Drugi raz udało się przygotować potrawę, która zdobyła uznanie w oczach i gustach smakowych publiczności na wadowickim rynku.
Gospodynie zwyciężyły w kategorii "Jak u Mamy" i zakwalifikowały się kolejny raz do ścisłego finału! w stolicy Małopolski - Krakowie!
Grand Prix VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz I miejsce: otrzymała Szynka z kością z Zakładów Mięsnych Adama Bąka z Wieprza.
Naszym gospodyniom w gorącą czerwcowa niedzielę zwycięstwo zapewniła "Zupa ziemniaczana z rondla z kurdybankiem"! Przepis na zupę w sierpniu 1999 roku został opublikowany w Nowinach Andrychowskich w artykule Przemysława Płonki - Kwaki, mięty, kurdybanki czyli dania spod Złotej Górki.
W późniejszym czasie Towarzystwo Miłośników Andrychowa promowało wiele z przepisów regionalnych w cyklu drukowanych kart z lokalnymi smakołykami i potrawami. Podczas Muzeobrania zupę ziemniaczaną z rondla z kurdybankiem przygotowała ówczesna prezes TMA Stanisława Seczyńska-Nadajczyk.
Za namową autora niniejszego artykułu :) który miał wtedy okazję spróbować rewelacyjnej w smaku, lokalnej zupy - Prezes SGW - Czesława Wojewodzic postanowiła właśnie tą potrawę "wystawić" do konkursu podczas tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Przepis - przepisem. Wszyscy wiemy, że ile kucharek - tyle różnych smaków może mieć przyrządzona według tego samego przepisu zupa. Konkursowy specjał przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich z Zagórnika. To właśnie one przygotowały niezwykły Skarb spod Złotej Górki i przebojem zdobyły serca i żołądki publiczności na wadowickim rynku!
Wspaniały zapach zupy czuć było w odległości kilku metrów od stoiska! Nic dziwnego, że to właśnie u nas od początku trwania imprezy aż do końca było prawdopodobnie najwięcej smakoszy małopolskich smaków! Gospodynie przygotowały 200 litrów tej superzupy!
Małopolski Festiwal Smaku odbywa się regularnie od 2005 roku. Obecnie jest to już ósma jego edycja. Jak informują organizatoray - jest największym wydarzeniem kulinarnym w regionie, ale też w Polsce, będąc jednocześnie zasadniczym elementem promocji małopolskich wyrobów i potraw regionalnych.
Na początek - podamy pełne wyniki półfinału VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku - Wadowice 2012:
- Grand Prix VIII Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz I miejsce: otrzymała Szynka z kością z Zakładów Mięsnych Adama Bąka z Wieprza
- II miejsce: Kompot z papierówek Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Bogumiły i Marcina Stuglików z Kopytkówki
- III miejsce: Miód nawłociowo-wielokwiatowy Marii i Władysława Ortman z Ryczowa
Nagrody publiczności:
- I miejsce w kategorii Ekologiczne przysmaki - Masło ekologiczne produkowane przez Gospodarstwo Ekologiczne Heleny Master z Łękawicy
- I miejsce w kategorii Tradycyjne specjały zajął Suski miód spadziowy z drzew iglastych z Pasieki Ambrozja Bogusław Kowaliczka z Podksięża
- I miejsce w kategorii Jak u mamy zajęła Andrychowska zupa ziemniaczana z kurdybankiem ugotowana przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
- I miejsce w kategorii Smakołyki z legendą - Kompot z papierówek z Gospodarstwa Sadowniczo-Szkółkarskiego Bogumiły i Marcina Stuglików z Kopytkówki.
Wiele miast, firm, stowarzyszeń i organizacji marzy o pojawieniu się w finale tej imprezy. Już sam fakt obecności w nim to nie lada zaszczyt i splendor. W ubiegłym roku Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich zwyciężyło w plebiscycie publiczności oferując Placki Ziemniaczane po andrychowsku, którymi zwyciężyły półfinał w Wadowicach i dostały się do ścisłego finału w Krakowie - również zwyciężając w swojej kategorii wśród publiczności.
W tym roku Gospodynie zaskoczyły smakiem sprzed lat - jedną z najsmaczniejszych zup naszego regionu, zapomnianą na naszym terenie, ale wciąż bardzo mocno zakorzenioną w świadomości starszego pokolenia. Podczas imprezy na wadowickim rynku wielokrotnie pytaliśmy najstarszych gości naszego stoiska o smak zupy ziemniaczanej z rondla z kurdybankiem. Wielu smakujących wspominało go z wielkim rozrzewnieniem. W kącikach oczu pojawiały się i łzy. Moja mama taką gotowała odkąd pamiętam... mówi białowłosa staruszka próbując zupę i uśmiechając się z taką szczerością, jakiej nie zobaczycie w żadnej z reklam.
Ta zupa to w pewnym sensie esencja naszej ziemi. Jeżeli dodamy do tego kurdybanek, zapomniane ziele - skarb przyprawowy, który nie wiadomo dlaczego zniknął z naszych stołów - mamy to czego nam potrzeba! Jedną z najlepszych i najsmaczniejszych regionalnych zup jakie kiedykolwiek jedliśmy. Już kiedyś, właśnie podczas relacji z muzeobrania postawiliśmy ją w gronie takich polskich superpotraw jak żurek i bigos!
A kurdybanek? Rośnie wszędzie! i czeka na swoją drugą, wspaniałą młodość!
Jak wspomnieliśmy we wstępie tego artykułu - ta zupa i jej historia to również wspaniały przykład jak wielki skarb może przynieść praca i pasja wielu andrychowian, którzy zachowują, zapamiętują i przekazują kolejnym pokoleniom wiedzę dotyczącą regionu i jego tradycji - prawdziw Skarb znaleziony u stóp Złotej Górki! Nowiny Andrychowskie, Andrychow.pl, Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich, Towarzystwo Miłośników Andrychowa - w tych, oraz w wielu innych organizacjach, stowarzyszeniach, firmach i instytucjach znajdziecie ludzi z pasją! którzy zachowują dla kolejnych pokoleń tradycję i miłość do Andrychowskiej Ziemi i jej prawdziwych skarbów!
W tym roku finał Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędzie się w stolicy Małopolski w dniach 25-26 sierpnia 2012.
A teraz - fotki z wadowickiego rynku. Gospodynie częstowały nie tylko zupą, ale i świeżuteńkim plackiem drożdżowym oraz kanapkami ze swojskim smalcem!
Byliśmy w Wadowicach tuz przed rozpoczęciem imprezy!
Wtedy jeszcze dało się zrobić wspólną fotkę realizatorek wspaniałego sukcesu!
Potem już - ciężka praca!
Stoisko odwiedził Burmistrz Andrychowa - Tomasz Żak
Królowa 8 Małopolskiego Półfinału Festiwalu Smaku w Wadowicach w Kategorii "Jak u Mamy" - Zupa ziemniaczana z rondla z kurdybankiem!
Kurdybanek rządzi!
A tak wygląda zanim jego listki znajdą się w talerzu. Stokrotki to oczywiście papierowa dekoracja stołu :)
Potem ciężko juz było zrobić fotografię - tak stoisko Gospodyń było oblegane przez odwiedzających!
Tradycyjnie na tego rodzaju imprezach nie brakuje dziennikarzy
... i odwiedzających
Jak wspomnieliśmy - stoisko SGW cieszyło się wielkim powodzeniem!
Foto : Krzysztof Kopacz
Foto : Krzysztof Kopacz
Foto : Krzysztof Kopacz
Foto : Krzysztof Kopacz
Foto : Krzysztof Kopacz
Niemal w tym samym czasie gospodynie odbierały Złotą i Brązową Czapkę Kucharską na Festiwalu Plackorzy w Andrychowie!
Jarosław Skupień