Gwar, znajome twarze, podniosła atmosfera, unoszący sie w powietrzu zapach smażonych ryb, kompotu z suszek, mnóstwo światełek z choinkowych ozdób... ech... łezka się w oku kręci, gdy pomyślimy sobie jak było jeszcze rok temu na XIX Konkursie Potraw Regionalnych Stół Wigilijny w gościnnych progach ParkHotelu Łysoń w Inwałdzie.
Jak wygląda rok 2020 i co zmienił w naszym życiu nikomu nie trzeba przypominać... W tych trudnych czasach na powrót przyszło nam zdefiniować sposób życia, pracę, wypoczynek i wspólne spędzanie czasu - zarówno w gronie rodziny i przyjaciół jak też w ramach działalności społecznej.
Nie poddajemy się, mamy swe marzenia, by nas pamiętały przyszłe pokolenia. Tą sentencję słyszeliśmy w poprzednich latach wielokrotnie. Wymogi sanitarno-epidemiologiczne związane z pandemią koronawirusa sprawiły, że tegoroczny Konkurs Potraw Regionalnych Stół Wigilijny musiał się odbyć w zmienionej formule. Dałyśmy radę!
Gospodynie, które chciały uczestniczyć w konkursie musiały dostarczyć fotografie i przepisy potraw w postaci materiału zdjęciowego. Dodatkowo Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie postanowiło zrealizować prezentację tradycji i symboliki Stołu Wigilijnego w postaci materiału wideo.
W materiale nie zabrakło również wspomnień z lat ubiegłych - zarówno tych wspólnych, ze stołów wigilijnych Stowarzyszenia, jak też tych szczególnych - rodzinnych, zaprezentowanych przez Gospodynie.
Poruszając tematykę wigilijnego stołu nie może zabraknąć przepisów na pyszne, świąteczne dania. Jak przygotować stół wigilijny? Jakie potrawy można spotkać na nim najczęściej? Gospodynie SGW zadbały o to, by każda z potraw pojawiła się Online nie tylko w postaci fotografii i materiału wideo, ale też jako sprawdzony, wypróbowany przepis. W materiale nie zabrakło szeregu porad praktycznych!
Zapraszamy do obejrzenia!
Wigilia 2020 SGW w Andrychowie
- Część 1 - Tradycje i symbolika Stołu Wigilijnego
W ramach realizacji programu "Konkurs Potraw Regionalnych Stół Wigilijny 2020" Gospodynie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie przygotowały prezentację filmową regionalnych tradycji wigilijnych. Co i dlaczego powinno znaleźć się na tradycyjnym stole wigilijnym? W prezentowanym materiale znajdziecie opis symboliki wigilijnego stołu oraz wspomnienia z rodzinnych spotkań przy wigilijnych stołach Gospodyń, a także garść przemyśleń dotyczących tegorocznej, szczególnej wigilii!
Program zrealizowany był przy wsparciu finansowym Gminy Andrychów i Powiatu Wadowickiego.
Serdecznie dziękujemy Centrum Kultury i Wypoczynku w Andrychowie, Małopolskiej Spółdzielni Handlowej "Wizan" oraz Ognisku Muzycznemu Metrum za pomoc w realizacji zadania!
Wigilia 2020 SGW w Andrychowie
- Część 2 - 12 potraw regionalnych Stołu Wigilijnego
W ramach realizacji programu "Konkurs Potraw Regionalnych Stół Wigilijny 2020" Gospodynie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie przygotowały prezentację filmową regionalnych tradycji wigilijnych. Jakie potrawy można znaleźć na większości stołów wigilijnych? W prezentowanym materiale znajdziecie przepisy oraz propozycję podania potraw, które goszczą na wigilijnych stołach w naszym regionie!
Program zrealizowany był przy wsparciu finansowym Gminy Andrychów i Powiatu Wadowickiego.
Serdecznie dziękujemy Centrum Kultury i Wypoczynku w Andrychowie, Małopolskiej Spółdzielni Handlowej "Wizan" oraz Ognisku Muzycznemu Metrum za pomoc w realizacji zadania!
Kliknij na poniższą grafikę - pobierz książeczkę z przepisami!
Poniżej zapraszamy na skróconą fotorelację z wydarzenia, zdjęcia - propozycje potraw przygotowane przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie, oraz nadesłane stoliki i potrawy konkursowe, a także wyniki tegorocznego Konkursu Potraw Regionalnych Stół Wigilijny 2020.
O tradycji i symbolice wigilijnego stołu opowiadała Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie - Czesława Wojewodzic. Nie będziemy tutaj przytaczać fragmentów jej wypowiedzi - zapraszamy do odsłuchania ich w materiale wideo!
Pani Prezes - pod piękną choinką przygotowaną w Wiejskim Domu Kultury w Sułkowicach Łęgu, udekorowaną w regionalne, starodawne ozdoby choinkowe przedstawiła garść przemyśleń z otaczającej nas rzeczywistości. Warto posłuchać jej słów
Co powinno się znaleźć na tradycyjnym, wigilijnym stole? Wiecie? Wszystko znajdziecie w powyższym materiale wideo!
Przez kuchenne zakamarki i smak potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole przeprowadziła nas mistrzyni potraw regionalnych - Jadwiga Sopicka!
Zobaczcie jakie cudeńka wyczarowała razem z Gospodyniami Stowarzyszenia!
Jeśli czytacie te słowa, jesteście w gronie ludzi, którym przyszło żyć w szczególnych czasach. Przez ostatnich kilkadziesiąt lat świat zmieniał się w nieprawdopodobnie szybkim tempie. Po mrocznym okresie światowych wojen, zmian systemów politycznych, nieprawdopodobnie szybko rosnącemu postępowi technicznemu, zdobyczom cywilizacyjnym i technologicznym, odkryciom naukowym w niemal każdej dziedzinie życia, dostępie do środków transportu i komunikacji oraz podłączeniu do wszechobecnej sieci www ... ludziom miało żyć się lepiej i dostatniej. I faktycznie! Zachłysnęliśmy się wolnością, brakiem granic, podróżowaniem, zdobywaniem świata i kosmosu.
Na „ziemię” sprowadził nas niestety niewidoczny gołym okiem koronawirus, który wywrócił naszą rzeczywistość do góry nogami, stawiając pod znakiem zapytania nie tylko światową ekonomię, gospodarkę oraz zdrowie i życie ludzi, ale też dotychczasową, przepiękną działalność organizacji i stowarzyszeń.
„Wszelka dobra dusza jest jako ta świeca, sama się wyniszcza, a innym przyświeca” Tym cytatem od wielu lat rozpoczynały się Konkursy Potraw Regionalnych „Stół Wigilijny”, odbywające się nieprzerwanie od 2000 roku. W tym roku będzie inaczej.
Dbałość o tradycję nie może być odkładana na potem. Powinna być podejmowana nadal - tu i teraz. Konkursy to również przywoływanie wspomnień z dzieciństwa, pamięć o rodzinnym domu, rodzicach i seniorach rodu. Działania te skutecznie pobudzają aktywność Gospodyń na rzecz lokalnej społeczności, stymulują wzrost zainteresowania sztuką ludową i wyrobami rękodzieła, łączą środowiska lokalne poprzez wzajemną troskę o region i kraj w którym żyjemy. To nasz współczesny Patriotyzm.
Nie można służyć dobrze narodowi nie znając jego dziejów , bogatej tradycji i kultury. Polska potrzebuje ludzi otwartych na świat, ale kochających swój rodzinny kraj.”/J.P.II/
Po adwentowym oczekiwaniu bezpośrednim przygotowaniem do Świąt Bożego Narodzenia jest Wigilia. Tradycja obchodów Świąt Bożego Narodzenia jest głęboko zakorzeniona nie tylko w narodzie polskim. Na całym świecie katolicy świętują narodzenie Jezusa, ale w każdym kraju panują nieco odmienne. Wieczerza wigilijna rozpoczyna się po zapadnięciu zmroku, gdy na niebie pojawia się pierwsza gwiazda .Wtedy cała rodzina gromadzi się w jednym pokoju, przy stole nakrytym białym obrusem. Pod nim rozłożone jest siano. Kiedy już wszyscy domownicy staną wokół stołu, najstarsza osoba w rodzinie rozpoczyna modlitwę, odczytuje fragment Pisma św. o narodzinach Jezusa, następnie bierze z talerzyka biały opłatek, podchodzi do każdego, łamie się nim i składa życzenia. W tym dniu wspomina się wszystkich, którzy nie mogą być z nami. To z myślą o zmarłych i o każdym, kto nie ma gdzie spędzić tego wieczoru, leży na stole dodatkowe, puste nakrycie.W czasie Wigilii najważniejszy jest opłatek i zawsze pierwszy. Dopiero gdy podzielimy się opłatkiem, możemy skosztować czerwonego barszczu z uszkami, czarnego maku, brązowych orzechów i srebrnych ryb.
Organizatorem konkursu jest od 20 lat Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie
Celem konkursu jest kultywowanie tradycji, ochrona tego co dla nas swojskie, określajace naszą odrębność i dbałość o poczucie tożsamości kulturowej.
Uczestnikami konkursu były przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu wadowickiego i oświęcimskiego oraz gospodynie indywidualne.
Stoły oceniano na podstawie zdjęć przez Komisję powołaną przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Oceniano również smak potraw po dostarczeniu ich próbek przez poszczególne KGW.
Tradycyjnie jak co roku komisja uwzględniła w swojej ocenie potrawa ze względu na ich wartości tradycyjne, zarówno pod względem smaku jak i sposobu podania
WYNIKI Konkursu Potraw Regionalnych Stół Wigilijny 2020 online:
I Miejsce Gospodynie Inwałd - Elżbieta Bojko
I miejsce
KGW Rzyki
I Miejsce
KGW Sułkowice Łęg
Wyróżnienie specjalne KGW Zagórnik
Wyróżnienie
Gospodynie Frydrychowice
Wyróżnienie
Gospodynie Nidek
Wyróżnienie
KGW Bolęcina
Wyróżnienie
KGW Brzezinka
Wyróżnienie
KGW Głębowice
Wyróżnienie
KGW Świnna Poręba
Wyróżnienie
KGW Andrychów
Wyróżnienie
KGW Roczyny
Wyróżnienie
KGW Targanice Górne
Wyróżnienie
KGW Targanice Dolne
Gratulujemy i życzymy Zdrowych, uśmiechniętych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia, mając nadzieję, że kolejne spędzimy tak, jak te, które organizowaliśmy w ubiegłych latach!