Przepisy od Gospodyń
KURCZAK ROLOWANY
Składniki:
- Kurczak (1,5,-2 kg)
- Ser żółty 10 dkg.
- Papryka czerwone ½ szt.
- Sól, pieprz, natka zielonej pietruszki.
Z kurczaka wykroić wszystkie kości. Mięso dobrze popieprzyć i posolić, posypać natka z pietruszki. Wzdłuż jednego brzegu mięsa rozłożyć kawałki sera o średnicy 1 cm i wąskie paski papryki. Ściśle zwinąć w roladę. Zawinąć w gazę i gotować na wolnym ogniu 1,5,godziny. Po ugotowaniu rozwinąć i zimną roladę lekko polać galaretką zabarwioną ostrą papryką.
Koło Gospodyń Wiejskich w Głębowicach.
I miejsce w konkursie XIV Konkurs potraw regionalnych
„Stół Wielkanocny 2014” w dniu 12.4.2014.
PIECZEŃ STAROPOLSKA Z DZIKA
Składniki
- 60 dkg łopatki z dzika
- 8 dkg. Słoniny
- 2 łyżki mąki
- 3 cebule, 8 suszonych śliwek
- 4 łyżki dżemu morelowego
- Sok z 1-dnej cytryny, 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz, imbir, cynamon, cukier, gożdziki
Sposób przygotowania:
Skruszałe mięso naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym oleju razem z drobno pokrojoną cebulą. Skropić wodą i dusić na małym ogniu przez 70 minut . Pod koniec dodać namoczone śliwki pokrojone w paski, dżem, sok z cytryny i przyprawy. Mięso wyjąc i pokroić na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos przetrzeć i doprowadzić do smaku. Mięso ponownie włożyć do sosu , poddusić przez 3 minuty. Podawać z ryżem lub kluskami.
Przepisy KGW Sułkowice Łęg – Grand Prix w konkursie
PASZTET
- 1 kaczka
- 20 dag wątróbki
- 20 dag karczku
- 20 dag boczku surowego
- Sól, pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej.
Kaczkę ugotować z 1 marchewką, 1 pietruszką, 2 cebulami i ¼ selera
Wątróbkę sparzyć. Karczek podsmażyć na tłuszczu z 2 cebulami.
Kaczkę obrać z kości i zmielić. Karczek razem z cebulą i wątróbka również zmielić. Wszystko razem zmieszać. Dodać 2 jajka, przyprawić i dobrze wymieszać.
Włożyć do foremki. Na wierzch pasztetu ułożyć surowy boczek. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
PASZTET Z KURCZAKA
- 1 kurczak (około 2kg) ugotować z jarzynami.
- Mięso zmielić razem ze skorą 2 razy.
- 30-40 dkg. Pieczarek , 1 duża cebula
- 5 dkg masła rozpuszczonego.
Cebulę przyrumienić na oleju , dodać pokrojone pieczarki i dusić chwilę. Wszystko zmielić razem z bułką namoczona w rosole. Dodać 3 całe jaka dobrze wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, wegetą.
Piec ok. 1,5 godziny 180-190 stopni.
PLACEK PONCZOWY
CIASTO
- 50 dkg maki, 25 dkg margaryny
- 10 dkg cukru pudru
- 2 całe jajka + 2 żółtka.
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zrobić ciasto i upiec 2 placki.
Po upieczeniu i wystudzeniu 1 placek pokruszyć. Do pokruszonego placka dodać
- 1 szklankę mocnej kawy / zimnej z fusami/
- 1 szklankę soku malinowego
- 1 szklankę siekanych orzechów , rodzynki
- Gorzka czekolada drobno posiekana i spiritus.
Wszystko dobrze połączyć.
Drugi placek po wystygnięciu nakropić, posmarować cienko powidłami. Na powidła wyłożyć masę z pokruszonego ciasta. Nałożyć cienka warstwę masy / ½ kostki masła lub margaryny, ¼ szklanki cukru kryształ ucierać i dodawać ½ szklanki śmietany/
Na masę nałożyć cienki biszkopt z 3-4 jaj. Polać polewą.
KOLO GOSPODYŃ WIEJSKICH W GIERAŁTOWICZKACH
I MIEJSCE
PASZTET Z KRÓLIKA
1 królik / ok. 1,6 kg + wątróbka/
0,50 boczku bardziej tłustego,
0,70 dkg. Wątroby wieprzowej
5 jaj, marchew, pietruszka, seler
Przyprawy;
Kucharek, jałowiec /duża łyżka/ ziele angielskie 5 ziarenek, pieprz 10 ziarenek, czosnek główka, sól , pieprz mielony, gałka muszkatołowa 1 opakowanie.
Mięso gotujemy z przyprawami / oprócz gałki/dodajemy warzywa i gotujemy do miekości. Osobno gotujemy wątrobę i boczek przyprawiamy tylko kucharkiem.
Gdy wszystko mięso jest miękkie odcedzamy warzywa i studzimy.
Odcedzamy i studzimy wątrobę i boczek. W małej ilości wywaru z mięsa moczymy bułkę. Namoczoną odcedzamy. Wszystko mielimy 3 razy przez maszynkę , dodajemy jajka, przyprawy- przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową , wyrabiamy dokładnie i wkładamy do foremki. Pieczemy ok.1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 180 C
KOŁO GOSPODYŃ ROCZYNY I MIEJSCE
JAJA Z GALARETĄ
Przygotować 10-15 wyparzonych skorupek z jaj z niedużymi otworami na środku boku jaja. W warzywach ugotować udko z kurczaka. Wywar dobrze odparować, dodać stosownie do jego ilości żelatynę. Dobrze przyprawić i studzić.
Przygotować farsz:
Pokrojone mięso z kurczaka , groszek zielony, pokrojoną marchew i pokrojone jajko ugotowane. Nakładać przez otwór farsz i zalewać galaretką.
Włożyć na noc do lodówki a następnie obrać ze skorupek.