Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

XIV Konkurs Potraw Regionalnych
Stół Wielkanocny
Hotel&SPA Kocierz

Targanice, 12. kwietnia 2014 r,

Przepisy od Gospodyń

KURCZAK ROLOWANY

Składniki:

  • Kurczak (1,5,-2 kg)
  • Ser żółty 10 dkg.
  • Papryka czerwone ½ szt.
  • Sól, pieprz, natka zielonej pietruszki.

Z kurczaka wykroić wszystkie kości. Mięso dobrze popieprzyć i posolić, posypać natka z pietruszki. Wzdłuż jednego brzegu mięsa rozłożyć kawałki sera o średnicy 1 cm i wąskie paski papryki. Ściśle zwinąć w roladę. Zawinąć w gazę i gotować na wolnym ogniu 1,5,godziny. Po ugotowaniu rozwinąć i zimną roladę lekko polać galaretką zabarwioną ostrą papryką.

Koło Gospodyń Wiejskich w  Głębowicach. 
I miejsce w konkursie XIV Konkurs potraw regionalnych
„Stół Wielkanocny 2014” w dniu 12.4.2014.  

PIECZEŃ STAROPOLSKA Z DZIKA

Składniki

  • 60 dkg łopatki z dzika
  • 8 dkg. Słoniny
  • 2 łyżki mąki
  • 3 cebule,  8 suszonych śliwek
  • 4 łyżki dżemu morelowego
  • Sok z 1-dnej cytryny, 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, imbir, cynamon, cukier, gożdziki

Sposób przygotowania:

Skruszałe mięso naszpikować cienkimi  paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym oleju razem z drobno pokrojoną cebulą. Skropić wodą i dusić na małym ogniu przez 70 minut . Pod koniec dodać namoczone śliwki pokrojone w paski, dżem, sok z cytryny  i przyprawy. Mięso wyjąc i pokroić na porcje ukośnie w poprzek włókien.  Sos przetrzeć i doprowadzić do smaku. Mięso ponownie włożyć do sosu , poddusić przez 3 minuty. Podawać z ryżem lub kluskami.

Przepisy KGW Sułkowice Łęg – Grand Prix  w konkursie

PASZTET

  • 1 kaczka
  • 20 dag wątróbki
  • 20 dag karczku
  • 20 dag boczku surowego
  • Sól, pieprz do smaku, szczypta gałki muszkatołowej.

Kaczkę ugotować z 1 marchewką, 1 pietruszką, 2 cebulami i ¼ selera
Wątróbkę sparzyć. Karczek podsmażyć na tłuszczu z 2 cebulami.
Kaczkę obrać z kości i zmielić. Karczek razem z cebulą i wątróbka również zmielić. Wszystko razem zmieszać. Dodać 2 jajka, przyprawić i dobrze wymieszać. Włożyć do foremki. Na wierzch pasztetu ułożyć surowy boczek. Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

PASZTET Z KURCZAKA

  • 1 kurczak (około 2kg) ugotować z jarzynami.
  • Mięso zmielić razem ze skorą 2 razy.
  • 30-40 dkg. Pieczarek , 1 duża cebula
  • 5 dkg masła rozpuszczonego.

Cebulę przyrumienić na oleju , dodać pokrojone pieczarki i dusić chwilę. Wszystko  zmielić razem z bułką namoczona w rosole. Dodać 3 całe jaka dobrze wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, wegetą. Piec ok. 1,5 godziny 180-190 stopni.

PLACEK PONCZOWY

CIASTO

  • 50 dkg maki, 25 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 2 całe jajka + 2 żółtka.
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zrobić ciasto i upiec 2 placki.

Po upieczeniu i wystudzeniu 1 placek pokruszyć. Do pokruszonego placka dodać

  • 1 szklankę mocnej kawy / zimnej z fusami/
  • 1 szklankę soku malinowego
  • 1 szklankę siekanych orzechów , rodzynki
  • Gorzka czekolada drobno posiekana i spiritus.

Wszystko dobrze połączyć.

Drugi placek po wystygnięciu nakropić, posmarować cienko powidłami. Na powidła wyłożyć masę z pokruszonego ciasta. Nałożyć cienka warstwę masy / ½  kostki masła lub margaryny, ¼ szklanki cukru kryształ ucierać i dodawać ½ szklanki śmietany/
Na masę nałożyć cienki biszkopt z 3-4 jaj. Polać polewą.

KOLO GOSPODYŃ WIEJSKICH W GIERAŁTOWICZKACH
I MIEJSCE

PASZTET Z KRÓLIKA

1 królik / ok. 1,6 kg + wątróbka/
0,50 boczku bardziej tłustego,
0,70 dkg. Wątroby wieprzowej
5 jaj, marchew, pietruszka, seler

Przyprawy;

Kucharek, jałowiec /duża łyżka/ ziele angielskie 5 ziarenek, pieprz 10 ziarenek, czosnek główka, sól , pieprz mielony, gałka muszkatołowa 1 opakowanie.

Mięso gotujemy z przyprawami / oprócz gałki/dodajemy warzywa i gotujemy do miekości. Osobno gotujemy wątrobę i boczek przyprawiamy tylko kucharkiem.

Gdy wszystko mięso jest miękkie odcedzamy warzywa i studzimy.
Odcedzamy i studzimy wątrobę i boczek. W małej ilości wywaru z mięsa moczymy bułkę. Namoczoną odcedzamy. Wszystko mielimy 3 razy przez maszynkę , dodajemy jajka, przyprawy- przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową , wyrabiamy dokładnie i wkładamy do foremki. Pieczemy ok.1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 180 C

KOŁO GOSPODYŃ ROCZYNY I MIEJSCE

JAJA Z GALARETĄ

Przygotować 10-15  wyparzonych skorupek z jaj z niedużymi otworami na środku boku jaja. W warzywach ugotować udko z kurczaka. Wywar dobrze odparować, dodać stosownie do jego ilości żelatynę. Dobrze przyprawić i studzić.

Przygotować farsz:

Pokrojone mięso z kurczaka , groszek zielony, pokrojoną  marchew i pokrojone jajko ugotowane. Nakładać przez otwór farsz i zalewać galaretką.

Włożyć na noc  do lodówki a następnie obrać ze skorupek.

 



wins