Rok temu zaskoczyła nas trudna sytuacja epidemiologiczna. Nikt nie spodziewał się, że nasze życie zmieni się tak bardzo. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich, po tym jak w 2020 r. zdecydowało się nie organizować Konkursu Potraw Regionalnych Stół Wielkanocny - wraca do tradycji konkursowych, ale niestety w wersji online.
Mimo, że dzisiaj tradycja przestaje kształtować człowieka, a odwieczne tradycje religijne i narodowe umierają na naszych oczach - nie poddajemy się! Nowoczesność wyrasta przecież właśnie z tradycji i na niej jest budowana.
Wiele starych obyczajów odeszło w niepamięć. Inne niewiele zmienione trwają do dziś. głównie te w których powitanie wiosny przeplata się z radością Zmartwychwstania. Największe święto chrześcijańskie czyli Wielkanoc obchodzimy w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca.
Poprzez konkurs chcemy przypomnieć młodemu pokoleniu jakie obrzędy i zwyczaje funkcjonowały i nadal funkcjonują na naszym terenie i przetrwały do dziś. Chcemy zaszczepić w kolejnych pokoleniach - naszych dzieciach i wnukach wartości naszej kultury aby zwyczaje, które przetrwały były nadal żywe w naszym środowisku i domu.
Niegdyś mówiono. że święcone jest śniadaniem lub obiadem „bez dymu”, albo że gotuje się je „przy jednym dymie” ponieważ składało się z dań podawanych na zimno. Nieliczne potrawy gorące jak np. żurek przyrządzano wcześniej a w Niedzielę Wielkanocną tylko je odgrzewano. Stół Wielkanocne winien być ozdobiony żywą zieleniną ma to związek z ogólną wymową religijną; Zmartwychwstanie jak i powitanie wiosny. Jednym z ważnych symboli okresu Świąt Wielkanocnych są jajka wielkanocne. Farbowano je barwnikami naturalnymi głównie na kolor czerwony gdyż od wieków są uznawane za symbol Wielkanocy i zmartwychwstania Chrystusa.
Zapraszamy do obejrzenia konkursowych stolików!
Uwaga! Uczestnicy konkursu w razie uwag proszeni są o kontakt telefoniczny: 502740628 lub informacje na email: wins@andrychow.pl
Stowarzyszenie 3 Wionki z Jastrzębi
Gospodynie z Frydrychowic
Gospodynie z Gierałtowiczek
Gospodynie z Inwałdu
Gospodynie z Nidku
Koło Gospodyń Wiejskich z Andrychowa
Przepis Marii Sumper na
Pasztet z dziczyzny:
- 50 dag dziczyzny
- 30 dag surowego boczku
- 25 dag wątróbki wieprzowej
- 1 cebula
- 1/2 selera
- kilka suszonych grzybków
- czerstwa bułka
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 3 jajka
Wykonanie:
Mięso i boczek pokroić i podlać wodą. Dodać: seler, grzyby i przyprawy. Dusić pod przykryciem do miękkości. Składniki wyjąć z wywaru. Włożyć bułkę i poczekać, aż wchłonie wodę. Wątróbkę przysmażyć na cebulce. Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie. Dodać jajka, pieprz, majeranek. Dokładnie wymieszać i przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Koło Gospodyń Wiejskich Sułkowice Bolęcina
Danie główne - żurek świąteczny z pieczoną kiełbasą i jajkiem
Koło Gospodyń Wiejskich Brzezinka Dolna
Koło Gospodyń Wiejskich Głębowice
Koło Gospodyń Wiejskich Roczyny
Jajka faszerowane na 10 sposobów.
Żurek z jajkiem i kiełbasą.
Wędliny i ciasto.
Koło Gospodyń Wiejskich Rzyki
Koło Gospodyń Wiejskich Sułkowice Łęg
PASZTET W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
25 dag mięsa wieprzowego;
25 dag mięsa z indyka;
2 łyżki bułki tartej;
3 jajka;
1 opakowanie ciasta francuskiego;
30 dag pieczarek;
2 cebule;
2 łyżki oleju słonecznikowego;
1 łyżka masła;
1 łyżka musztardy;
sól, pieprz, świeży tymianek;
Wykonanie:
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło z olejem, wrzucić pieczarki, podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Cebulę obrać, posiekać, dodać do pieczarek i podsmażyć. Mięso ugotować i zmielić razem z pieczarkami.
Farsz przestudzić przełożyć do miski. Dodać bułkę tartą, musztardę, dwa jajka i jedno białko. Dobrze wymieszać.
Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem rozłożyć ciasto francuskie, na środek włożyć farsz. Boki ciasta ponacinać, zapleść jak warkocz pokrywając nadzienie. Posmarować żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec około 40 minut.
Smacznego!
Koło Gospodyń Wiejskich Świnna Poręba - Gmina Mucharz
Na stole znajdują się między innymi dania podawane na zimno t.j. rolady, mięsa pieczone, wędzonka i jajka. Na słodko mamy mazurka, babkę wielkanocną i małe babeczki kajmakowe.
Koło Gospodyń Wiejskich Targanice Górne
Kaczka świąteczna wolno pieczona
Składniki:
tuszka kaczki, sól, pieprz, cząber, papryka, kumin, pieprz, majeranek, cukier, jabłka - kwaśne, jabłka suszone, cebula, cydr lub sok jabłkowy
Mięso marynujemy w przyprawach, faszerujemy suszonymi jabłkami, wkładamy na gorący tłuszcz, obsmażamy, aby się zarumieniło. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, przesmażamy. Następnie odwracamy piersiami do dołu patelni, zalewamy cydrem do około 1/3 i dusimy 4-5 godzin w temperaturze 130 stopni. Pod koniec dodajemy jabłka obtoczone w majeranku.
Smacznego
KGW Targanice
Koło Gospodyń Wiejskich Targanice Dolne
Koło Gospodyń Wiejskich Zagórnik