Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie |
Tradycja i nowoczesność |
|
|
|
|
|
|
VIII "Stół Wielkanocny"
Kocierz 2008 r. |
|
|
Powrót do fotoreportażu z konkursu
Wyniki konkursu & stoły konkursowe
Wyróżnienia :
Wyróżnienie : KGW Andrychów
za piękną symbolikę Świąt i wyeksponowanie tej symboliki
Polecam - szybki przepis na kurczaka w sosie śmietanowo cebulowym : pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć, przygotowaną wcześniej zupę cebulową z Knora wymieszać z kubkiem śmietany i zalać usmażone piersi z kurczaka, przez chwilę wszystko razem poddusić w żaroodpornym naczyniu w piekarniku
Mniam mniam - pyszny sernik!
|
Wyróżnienie : KGW Brzezinka
za piękną symbolikę stołu i oprawę potraw wielkanocnych - bardzo ważnym jest żeby nie tylko dobrze ugotować - ale atrakcyjnie i niestandardowo - podać przygotowana potrawę!
Teraz rozumiem co znaczy - dorwać się do koryta :) Mięsne koryto przygotowane przez Gospodynie z Brzezinki - REWELACJA!
|
Wyróżnienie : KGW Inwałd
za piękne wiosenne akcenty wielkanocnego stołu z wykorzystaniem produktów lokalnych, na tym stole - po prostu widać radość tych świąt i budzenie się życia!
... zwłaszcza po skosztowaniu pysznej szynki!
Piękna wielkanocna baba!
Nie można też było nie dostrzec własnoręcznie wykonanych pisanek! Zwłaszcza że jedna z nich wykonana była na strusim jaju
|
Wyróżnienie : KGW Nidek
za symbolikę stołu i potraw wielkanocnych
Gospodynie z Nidku przygotowały bardzo smakowicie wyglądajace wypieki!
|
Wyróżnienie : KGW Przybradz
za symbolikę stołu i potraw wielkanocnych i piękną oprawę stołu, przygotowanego bardzo gustownie
A mnie zachwycił bardzo pomysłowo wykonany baranek - z ciasta i popcornu!
|
Wyróżnienie : KGW Rzyki
Jak wspomniał przewodniczący Jury :) ... po krótkiej mojej przeróbce tej wypowiedzi - napiszemy tak :oprócz pięknej symboliki
super Pasztet miały Rzyki
I właśnie za ten pasztet i wystrój piękny i gustowny stołu wielkanocnego - wyróżnienie dla Rzyk
|
KGW Sułkowice - Bolęcina
za symbolikę stołu i potraw wielkanocnych
Nie wiem jak wam - ale mi bardzo smakował chrzan w galarecie z poniższą szyneczką :)
Chrzan w galarecie
Składniki :
30 dag utartego chrzanu (średni słoik) z sokiem cytrynowym,
3 szklanki gęstej śmietany,
łyżka żelatyny, garść rodzynków,
łyżeczka masła, łyżeczka mąki,
cytryna, cukier, sól
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Do 1/4 szklanki wrzącej osolonej i ocukrowanej wody dodać chrzan wymieszany z masłem i mąką. Zagotować i po chwili dodać spęczniałą żelatynę. Energicznie mieszając zagotować ponownie i odstawić. Dodać sparzone i osączone rodzynki, a gdy chrzan przestygnie (ale żelatyna się jeszcze nie zetnie),dodać śmietanę, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny, wymieszać, przelać do salaterki i wstawić do lodówki Przed podaniem wyłożyć na półmisek, udekorować. Przyrządzony chrzan kroi się na małe porcje jak tort, a podaje sie do szynki (wędlin), zimnych mięs.
Mniam Mniam - Jajka w marynacie
Składniki:
8 jajek
1/2 szklanki octu
czerwona cebula
3 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
10 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, obrać. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać 2,5 szklanki wody, dodać ocet, cebulę, czosnek, cukier i przyprawy, zagotować, lekko przestudzić. Jajka włożyć do dużego słoja, zalać ciepłą marynatą, zakręcić, odstawić na 2 - 3 dni. |
Wyróżnienie : KGW Sułkowice - Łęg
Za stroik i symbolikę potraw
Wizualny majstersztyk!
No - sami powiedzcie!
|
Wyróżnienie : KGW Targanice Dolne
za estetykę stołu i wspaniałą zacierkę - produkt lokalny, bardzo stary - z mąki pszenicznej razowej ze skwarkami
Ech - dodam do oceny Jury jeszcze swoją - BOCZEK przygotowany z własnego przepisu przez Panie z Targanic Dolnych powinien mieć zastrzeżony smak w Brukseli - REWELACJA !
Ech - jak sobie przypomnę te poniższe szaszłyki !
No i kolejna rewelacja dekoracyjna - Własnoręcznie wykonany baranek z masy solnej
|
III Miejsca
III miejsce : KGW Frydrychowice
za piękny wystrój świątecznego stołu, piękną oprawę, jajo w cieście, chrzan na różne sposoby, regionalne potrawy z chrzanu i chrzanóweczkę - coś z czym pierwszy raz przewodniczący Jury się spotkał
Każdy detal, każdy szczegół - dopracowany do perfekcji. Od skorupki z jajka z rzeżuchą aż po pyszną pieczeń ze śliwką w galarecie!
... nie wspominam nawet o niezwykle gustownych i dekoracyjnej rodzince baranków - sami powiedzcie!
|
III miejsce : KGW Gierałtowice Jaki bogaty stół, jaka różnorodość - tak krótko przewodniczący Jury określił stół przygotowany przez KGW Gierałtowice. Za symbolikę jajka wielkanocnego, rozmaitość produktów i piękną oprawę stołu wielkanocnego - nagroda!
|
III miejsce : KGW Świnna Poręba
Gmina Mucharz
Nagroda za wspaniały żurek wielkanocny i szczególnie piękne elementy wiosenne na stole, wielkanoc na stole KGW - to było coś!
|
II Miejsca
II miejsce : KGW Targanice
za wspaniałą białą kiełbasę, golonkę w piwie oraz stroiki świąteczne
Powiem tak. Mało smaków jest w stanie mnie zaskoczyć - a na stole KGW Targanice przeżyłem prawdziwy szok! Biala kiełbaska zapiekana w jabłkach - niebo w gębie! Polecam! Zwłaszcza, że tą potrawę równie dobrze można przygotować na świeżym powietrzu w czasie grillowania. Przepis prosty a smak - po prostu rewelacyjny!
A jakie proste w wykonaniu! Białą kiełbaskę ugotować, jabłka obrać ze skórki i osobno pokroić w kostkę, przesmażyć na cukrze, dodać do jabłek sok z cytryny i starty imbir po czym zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną. Takim jabłkowym sosem zalewa się kiełbaskę i zapieka całość w piekarniku. Mówię Wam - rewelacyjny, bardzo smaczny i bardzo prosty przepis na domowy obiadek! lub ucztę podczas grilowania
Mała rzecz a cieszy - bardzo pomysłowe dekoracje pisanek!
|
II miejsce : KGW Wieprz
za królową polskich wędlin, wspaniałą szynkę staropolską
|
II miejsce : KGW Zygodowice Gmina Tomice
II miejsce za symboliczny piękny wystrój stołu wielkanocnego, wspaniałą babę, kosz z ciasta drożdżowego misternie utkany i wypieczony - wspaniały wielkanocny stół
|
I Miejsca
I miejsce : KGW Gierałtowiczki
za co? - za chleb swojski - własnoręcznie wypieczony symbol polskiego stołu, wspaniały pasztet i piękną oprawę wielkanocnego stołu. Nie ma takiego chleba jak w polsce - nasz chleb to symbol naszego stołu i dobrobytu ale i wielka umiejętność!
|
I miejsce : KGW Roczyny
Nagroda za chrzan z jabłkiem, za podtrzymanie tradycji o produktach tradycyjnych, sałatkę z czosnku niedźwiedziego i za sapkę roczyńską - dobry rozruch na początek dnia - warto do tej tradycji wrócić
|
I miejsce : KGW Zagórnik
za wkomponowanie w piękno wielkanocnego stołu jednej - symbolicznej potrawy - wielkanocnej baby - sztuką jest wypiec tak wspaniałą babę wielkanocną która wprost rozpływa się w ustach!
|
Grand Prix
KGW Głębowice
To koło gospodyń wiejskich wie co to tradycja, wie jak tradycyjne przyrzadzać staropolskie wędliny, jak je odymić, jak podgotować, jak kiełbasę zrobić, ile dodać czosnku, coś co rośnie w naszym otoczeniu - dziką czereśnię, Grand Prix za te wszystkie rzeczy, za te wszystkie wspaniałości za wędlinę - w tym wspaniałą tradycyjną szynkę z kością, doskonałą kiełbasę i nalewkę z dzikiej czereśni i sos diabelski! - Tak werdykt Jury ogłosił przewodniczący Jury - Jan Zwoliński
|
A co działo się w trakcie Konkursu - kliknijcie na poniższy link :
Powrót do fotoreportażu z konkursu
Jarosław Skupień
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|