Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie w dniach od 1.08.2019 roku do dnia 30.11.2020 roku realizuje zadanie publiczne: „Synergia Gospodyń Wiejskich – sposobem na lepsze życie Seniorów”. Projekt jest kontynuacją realizowanych przez Stowarzyszenie programów z obszaru pomocy społecznej w zakresie wspierania funkcjonowania społecznego oraz przeciwdziałania wykluczeniu osób starszych, współfinansowanych przez Województwo Małopolskie.
Stowarzyszenie poprzez realizację projektu pragnie aktywizować osoby starsze i pomóc im współuczestniczyć w życiu społecznym.
Kuchnia, to bardzo ważny czynnik scalający rodziny. Seniorki posiadają bardzo wiele cennych przepisów swoich mam czy babć, a nawet starszych pokoleń. Poprzez warsztaty zostaną wyłonione zdrowe, naturalne potrawy, przyrządzane niegdyś przez gospodynie, a dziś skrywane w szufladach. Ponadto Seniorki podczas warsztatów piekły wiejski, naturalny chleb. Gospodynie posługiwały się staropolskimi przepisami swoich przodków, ucząc się pieczenia chleba w domowym zaciszu czy przygotowywania tradycyjnych, zdrowych potraw.
Było to wspólne gotowanie staropolskich potraw, najczęściej jednogarnkowych i pieczenie swojskiego chleba z naturalnych produktów. Warsztaty odbywały się w Wiejskich Domach Kultury lub Domach Strażaka. Podczas warsztatowych spotkań gospodyni-kucharka wspólnie z uczestniczkami warsztatów gotowałą potrawy z przepisów przyniesionych przez uczestniczki na warsztaty oraz z przepisów własnych. Były to oczywiście stare, sprawdzone przepisy przekazywane często z pokolenia na pokolenie przez mamy, babcie czy prababcie na potrawy, które gotowały dawniej gospodynie w naszym regionie.
Niektóre z przepisów przyrządzonych podczas spotkania w Wiejskim Domu Kultury w Sułkowicach Łęgu:
Chleb z siemieniem, owsianką i czarnuszką
1 kg mąki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki płatków owsianych górskich
3 łyżki otrąb żytnich lub pszennych
1 łyżka cukru + 1 łyżka soli
1 jajko
czarnuszka do posypania
10 dkg drożdży
Mąkę ,płatki ,siemię ,otręby,cukier,sól oraz pokruszone drożdże dokładnie wYmieszaĆ i zalac 3
szklankami letniej wody i wyrobić ciasto, gdy bardzo gęste to dolać jeszcze trochę wody, Odstawić do
wyrośnięcia. Ciasto ponownie wymieszać i odstawić - powtórzyć tak trzykrotnie, Wyrobione ciasto
podzielić na pół,po czym przełożyć do 2 wysmarowanych keksówek. Chlebki wysmarować
rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką lub słonecznikiem. WstawiĆ do piekarnika i piec w
temp.180 st.ok.1 godz, aż się zarumienią z każdej strony .
Chlebek pizza
Ciasto:
3 i 1,13 szklanki mąki
7 g drożdży instant
2 łyźeczki soli
1,5 łyzki cukru
1,5 łyżki pikantnego ketchupu
1,5 łyżki przyprawy do pizzy
oraz
2,5 szklanki dodatków, np. kukurydza oraz pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka icebula
10 dkg startego żółtego sera
2 posiekane ząbki czosnku
po 1 garści posiekanej natki pietruszki i bazylii
Drożdże zalewamy ok.1,5 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Mąkę
przesiewamy, wsypujemy sól , cukier i przyprawę do pizzy , mieszamy z ketchupem. DodajemY
drożdże , paprykę , cebulę , czosnek , natkę i bazylię. Znowu mieszamy. Miskę owijamY folią
spożywczą , przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce , a nastęPnie na ].
godz. do lodówki. Ciasto wałkujemy na prostokąt o gruboŚci ok.1,5 cm , posypujemy serem ,
następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku , oba końce podwijamy pod spód. Chlebek przekładamy na
wyłozoną pergaminem wąską blaszkę, przykrywamy ściereczką na 10 min. Chleb pieczemy ok.20
min. w temp.200 st. Przykrywamy folią aluminiową , zwiększamy temp. do 220 st. i pieczemy kolejne
20 min , następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Chleb z białego sera z otrębami
25 dkg sera białego /mielonego/
20 łyżek otrąb owsianych + 4 łyżki otrąb pszennych + 1 łyżka proszku do pieczenia ,sól do smaku
4 jajka
Lekko ubić jajka z serem ,dodać resztę składników , zostawić na 5 min. włożyĆ do wysmarowanej
wyłożonej papierem wąską blaszkę i piec w temp,170 st. ok, 1 godz. Można dodaĆ do chleba
siemienia lnianego , pestki dyni , pokrojone śliwki kalifornijskie , słonecznik itp.
Schabowe pakieciki w krakersach
4 plastry schabu
4 plastry sera zółtego
4 plastry szynki
jajko
1 łyżka musztardy / dowolnej/
szklanka drobno pokruszonych krakersów
sól ,pieprz,olej
plastry mięsa umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , przykryć kawałkiem folii sPoŻYwczej i rozbiĆ na
cienkie kotlety, oprószyć solą i pieprzem / posmarować musztardą. PlastrY sera zółtego iszYnki
złożyć na pół i ułożyć na połowie kotleta . Uformować pakieciki , boki przycisnąĆ tłuczkiem do mięsa.
Jajko roztrzepać, obtoczyćw nim pakieciki, opanierować w pokruszonych krakersach dociskając
panierkę do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, PodawaĆ z ziemniakami i surówkami.
Karczek lub kotlet z sosem.
1 kg mięsa/karczku lub schabu/
2 cebule
1/2 l mleka
bułka tarta , olej
Sos:
30 dkg pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka kremówki 30%
2 cebu|e mniejsze
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
sól , pieprz , natka pietruszki
Mięso pokroić na 8 - 10 plastrów , rozbic, ułożyć w misce ,posypaĆ cebulą pokrojoną w piórka , zalac
mlekiem i odstawić na 3 godz. Następnie osączyć , opanierowac w jajkach rozkłóconych z solą i
pieprzem oraz w bułce tartej ,UsmażyĆ na oleju na rumiano.
SOS:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle,dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki
,smażyć jeszcze 5 min ,wlać wino ,potem śmietanę i dusić aż zgęstnieje. DoprawiĆ solą. Podawać
Kotlety polane sosem i posypane natką pietruszki .
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym
Podwójna pierś z kurczaka
250 g serka mascarpone
sól , pieprz , czosnek granulowany , olej
1 op. szpinaku rozdrobnionego
Mięso pokroić w niewielkie kawałki, lekko rozbić, włożyć do miski, posypać solą,pieprzem i
czosnkiem, polać olejem-odstawić na chwilę. Na patelni rozgrzać olej iobsmażyĆ mięso z obu stron
.Dodać s rozmrożony szpinak,chwilę poddusić i dodać mascarpone , doprawiĆ solą do smaku ,
przykryć i dusić jeszcze 10 min. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami albo kotlecikami
ziemniaczanymi z surówką.
Kluski babci Mani
6 małych bułek
1 jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l mleka
masło do polania ,sól , mąka ziemniaczana 3 łyżki, troszkę kminku
1 duza cebula/drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu/
Bułki pokruszyć na małe kawałki , zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godz. Dodać tyle mąki , aby
ciasto nie było zbyt rzadkie / , żołtko, proszek do pieczenia , sól , zeszkloną cebulę oraz ubite białko ,
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formować kulki , obtaczać w mące i wrzucać na osoloną
gotującą wodę. Podawać polane masłem lub z sosem.
Zapiekanka z ryżu i miesa mielonego
4 woreczki ryzu
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka groszku konserwowego
30 dkg startego zółtego sera
4 ząbki czosnku
słodka i ostra papryka w proszku , sól , cukier do smaku
po kilka listków posiekanych ziołlbazvlii, oregano, tymianku/ lub suszonych
2 czerwone papryki
pęczek zielonej pietruszki
4 jajka, olej do smazenia
Na patelni rozgrzaćolej , dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę PodsmaŻYĆ
następnie dodać mięso i smażyć 10 - 15 min.
Sos:
Do garnka włożyć pomidory i gotować na małym ogniu do czasu uzyskania gładkiej konsYstencji ,
dodać zioła i przyprawy do smaku. Następnie włożyć połowę tartego sera i gotowaĆ do czasu , aŻ ser
się rozpuści , dodać podsmażone mięso , groszek i jeszcze chwilę pogotować.
Ryź ugotować w osolonym wrzątku 5 minut krócej niz na opakowaniu , wystudziĆ. Pietruszkę
posiekać a paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do ryżu. Jajka rozkłócić z dodatkiem papryki w
proszku , dodać do ryzu i dokładnie wymieszać.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, wykładamy 1/2 ryżu, ponownie polewamy sosem
i wykładamy ryż. Na wierzch wlewamy pozostały sos i posypujemy resztą żółtego sera Pieczemy pod
przykryciem ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Kalafior z kurkumą
Kalafiora ugotować z kurkumą. Odcedzić, podzielić na rożyczki , ułożyć na półmisku , na kalafiOrze
ulożyćpomidory pokrojone w cząstki, posypać tymiankiem lub koperkiem aIbo szczypiorkiem i PolaĆ
sosem czosnkowym. Można podawać do grilla lub do mięs do obiadu.
Sałatka z selera konserwowego
20 dkg sera zółtego
2 selery konserwowe odsączyć
1 puszka kukurydzy odsączyć
1 surowa marchew
2 ząbki czosnku , majonez , szczypiorek, sól , pieprz , sok z cytryny , cukier do smaku,
Ser i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach , szczypiorek posiekać, czosnek zmiażdżyć, dodać
pozostałe składniki , doprawić do smaku , wymieszać. podawać do 2 dań.
Sałatka z grzybowym tortellini
1 op. tortellini z grzybami /25 dkg
1/2 kapusty pekińskiej /pokroićl
1 puszka kukurydzy /odcedzić/
1 puszka ananasów /odcedzić i pokroic w kostkę/
20 dkg sera zółtego /zetrzec na grubych oczkach/
1 por /pokroić w cienkie półtalarki i przelać wrzątkiem na sicie/
6 łyżek majonezu, papryka czerwona, ogórek do dekoracji, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier,
Tortellini gotujemy /jak na opakowaniu/ w lekko osolonej wodzie , odcedzamY i studzimY, WszYstkie
składniki mieszamy z majonezem , przyprawiamy, posypujemy serem Dekorujemy ,
Surówka z białei kapustv lub włoskiej
1/2 białej kapusty
4 marchewki lzetrzeć na drobnych oczkach/
1 cebula i koperek /posiekać/
4 średnie ogórki konserwowe /pokroić w kostkę i odsączyć/
3 łyżki majonezu + 3 łyżki jogurtu + 2 łyżki soku z cytryny , sól , pieprz
Kapustę zetrzećna tarce na grubych oczkach , lekko posolić i odstawić na 4-5 min, aż puści sok,
odcisnąć i przelożyćdo miski , dodać pozostałe składniki , wymieszać z jogurtem , majonezem ,
sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem
Sałatka super
2 woreczki ryżu-paraboiled l/ugotować i wystudzić/
20 dkg kiełbasy szynkowej lub szynki /pokroić w kostkę/
1 puszka kukurydzy - odsączyć
5 średnich ogórków konserwowych /pokroić w kostkę i odsączyć/
0,5 słoika papryki konserwowej /pokroić w kostkę i odsączyćl
4 jajka ugotowane /pokrojone w kostkę/
sól , pieprz , sok z cytryny, cukier do smaku , szczypiorek
1- mały majonez
wszystko razem połączyć , doprawić do smaku , przelożyć do salaterki , udekorować,