Surówka z kalarepki
- 2 kalarepki
- 2 jabłka
- 1 marchewka
- Koperek lub szczypiorek
- 3-4 łyżki majonezu (lub twarożku)
- Sól
- Pieprz
- Cukier
- Sok z cytryny do smaku
Kalarepkę, jabłka, marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać posiekany koperek lub pietruszkę, doprawić do smaku, wymieszać z majonezem (twarożkiem) i podawać do obiadu.
Placuszki a la pizza
- ¾ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- ½ łyżeczki przyprawy do pizzy
- Szczypta soli
- Olej
- 10 dag szynki
- 2 ogórki konserwowe
- Ser żółty
- 2 kawałki papryki konserwowej (opcjonalnie)
Jajko z solą i mlekiem roztrzepujemy widelcem. Dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawą. Dobrze mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę szynkę, ogórki i paprykę. Placki smażymy na oleju, posypujemy serem. Starty ser można dodać również do ciasta. Podajemy z keczupem.
Pieczone nugetsy
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 duże jajko
- Olej rzepakowy
Kurczaka kroimy w plasterki o grubości około 2 cm. Doprawiamy je przyprawą i odstawiamy na 30 min. płatki rozdrabniamy. Plastry kurczaka moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w płatkach. Na blachę nakładamy papier do pieczenia, układamy nugetsy, skrapiam y olejem i wsadzamy do nagrzanego (do 200 stopni) piekarnika. Pieczemy 15 min.
Bułki maślane śniadaniowe
½ kg mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
1 łyżeczka cukru
3 dkg drożdży
1 żółtko
2 łyżki roztopionego masła (letniego)
½ łyżeczki
Rozdrobnione drożdże dać do miski, wymieszać z cukrem, chwilkę zostawić aż się rozpuszczą. Następnie dodać resztę składników , dobrze wyrobić. Przykryć ścierką – zostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wyłożyć na stolnicę, lekko przerobić, rozwałkować i wykrawać kółka (jak na pączki) lub uformować wałeczki, podzielić na 12 kawałków i uformować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu posmarować mlekiem , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Można też zrobić masło czosnkowe i kilka bułeczek uformować podłużnie. Po wyrośnięciu nacinać nożem i w nacięcia wkładać masło czosnkowe. Posmarować mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 – 20 minut.
Masło czosnkowe
1 płaska łyżka masła
3 ząbki czosnku zmiażdżonego
Szczypta soli
Dobrze rozetrzeć i wkładać w skośne nacięcia bułek
Babeczki z budyniem i owocami
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- 3-4 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek, żółtka, śmietanę i margarynę . Wszystko dokładnie siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i formujemy babeczki. Pieczemy w piekarniku na złot y kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną nadziewa my budyniem i dekorujemy owocami (borówki, maliny, itp.
Ciasteczka półkruche z dżemem
- 50 dag mąki pszennej
- 1 margaryna
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- ¾ szklanki śmietany kw aśnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem posiekać, krótko wyrobić, wałkować i formować różne ciasteczka, wycinać wzorki za pomocą foremek. Piec na złoty kolor, gdy wystygną smarować dżemem i przykryć drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem.
Rogaliki krucho-drożdżowe
- 3 szklanki
- 3 żółtka i 1 całe jajko
- 1 margaryna
- 3 dag drożdży rozrobić z 2 łyżeczkami cukru
- ½ szklanki kwaśnej śmiet any Sposób przygotowania:
Wszystko razem posiekać na stolnicy, krótko wyrobić i szybko formować rogali ki z powidłami lub wykrawać szklanką, ułożyć cząstkę jabłka, złożyć na pół. Układać na blaszce posmarowanej margaryną, po wierzchu posmarować roztrzepanym białkiem i piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Muffinki z owocami
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maślanki
Jajka ubić z cukrem, dodawać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać do foremek na muffinki, ułożyć owoce (np. maliny). Po wierzchu posypać posypką i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 min.
Posypka:
- 8 łyżek oleju
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
Składniki połączyć wyrabiając delikatnie palcami.
Pizzerynki
2 szklanki wody letniej lub mleka 3 dkg drożdży
4 szklanki mąki 4 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać pozostałe składnik i, wyrobić ciasto ręką/ do momentu aż nie będzie się kleiło do ręki /, posypać po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość to formować na stolnicy posypanej mąką małe kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać formując kształt koła i układać na blaszce posmarowanej margaryną. Każdą posmarować sosem i ułożyć przesmażone pieczarki z cebulką, wędlinę pokrojoną, odsączoną kukurydzę lub usmażony filet z kurczaka pokrojony w kostkę, posypać tartym serem i piec w piekarnik u nagrzanym do temp. 200 st przez około 10 min aż się zrumieni.
Sos
3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka oregano+ 1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki oleju
Wszystkie składniki połączyć i smarować ciasto.
Na górę pizzy
Wędlina pokrojona w cienkie paseczki lub kostkę, usmażone pieczarki z cebulką lub filet z kurczaka pokrojony w kostkę przyprawiony przypraw ą do drobiu i podsmażony lub kukurydza z puszki odsączona lub pokrojona papryka w kostkę i tarty żółty ser.
Hot-dog
3 szklanki mąki
1 szklanka letniego mleka 2 łyżki oleju
1 jajko
1 żółtko/ białko zostawić do po smarowania hot-doga
5 dkg drożdży,
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Paróweczki cienkie np. Sokoliki + ser żółty
Ciasto wyrobić jak na pierzynki, gdy podrośnie wykładać na posypaną mąką stolnicę, wałkować i wykrawać małe kwadraty. Na każdy położyć słupek żółtego sera, małą paróweczkę, zlepić brzegi i uformować hot-doga. Ułożyć na posmarowanej blaszce, po wierzchu posmarować je roztrzepanym białkiem i piec od 20 - 30 min na złoty kolor. Można też do środka dać cebulkę przesmażoną i przyprawioną/ solą, pieprzem i słodką papryką/.