Międzynarodowe
spotkania z przedstawicielami miast partnerskich i zaprzyjażnionych z
Andrychowem w ramach programu "Town Twining".
Dni Andrychowa zakończone. Kolejnych kilkanaście imprez
kulturalnych i koncertów za nami. Trudno jest oszacować ilu gości i
Andrychowian bawiło się na nich w tym roku, z pewnością liczba ta sięga
pod 10000 osób! Potrafimy i lubimy się bawić. Z imprezy na imprezę
Andrychów staje się miastem coraz bardziej otwartym!
Dni Andrychowa to także czas wymiany doświadczeń i
tematycznych spotkań z przedstawicielami miast partnerskich i
zaprzyjażnionych z naszym miastem w ramach programu "Town Twining". W
organizacji jednego ze spotkań pomagało nasze Stowarzyszenie.
10 czerwca 2006 r. w sobotnie południe - Dom Strażaka w Roczynach
wypełnił się gośćmi z Breclavia (Czechy) , Landgraafu (Holandia),
Tukumusu (Łotwa) oraz Priverno (Włochy). Dzięki uprzejmości sołtysa
Roczyn - Władysława Żydka, gospodynie zrzeszone w Naszym Stowarzyszeniu
Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały spotkanie z gospodyniami
tychże miast. Wymieniano doświadczenia, przepisy, śpiewano
charakterystyczne w danym regionie przyśpiewki. Na scenie występował
amatorski zespół folklorystyczny z Breclavia "Slovacky kruzek Postorna
Konare". Odbyło się szereg degustacji wspólnie gotowanych tradycyjnych
potraw regionów z których pochodzą nasi goście.
W warsztatach, oprócz zaproszonych gości z miast
partnerskich oraz przedstawicielek z kilku kół Gospodyń Wiejskich
uczestniczyli m.in. Teresa Białow – Radna Rady Miejskiej, Czesław Rajda
– Radny Powiatowy, Wojciech Siedlaczek – Główny Specjalista UM oraz
sołtysi - Zofia Moskwik, Lucyna Bizoń, Józef Magiera i Władysław Żydek.
W trakcie spotkania przybyli także Burmistrz Andrychowa Jan Pietras oraz
Skarbnik Mirosław Kalota.
Spotkanie z pomocą tłumaczek - Joanny Kawczak i Marty Markowskiej prowadziła Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie - Czesława Wojewodzic.
Stroje regionalne, miła atmosfera, oraz smakowite conieco - w takiej atmosferze łatwiej zawiązuje się nowe przyjaźnie.
Tytuł warsztatu tematycznego, który odbywał się w
Roczynach brzmiał Tradycja i regionalne potrawy. Panie z Koła Gospodyń
Wiejskich z Roczyn zadbały najpiękniej jak tylko można o to, by goście
mogli się przekonać co to znaczy tradycyjna polska gościnność!
Potrawy naszych sąsiadów - królik w winie i gofry z Holandii, zupa
fasolowo-chlebowa z Włoch, knedliki i kluseczki z makiem z Czech, placki
ziemniaczane i ciasto Łotewskie były naprawdę pyszne!
Gospodynie z Polski przygotowały Żurek i Bigos
Staropolski
Oprócz Warsztatu tematycznego w Roczynach w naszej Gminie odbyły się
również warsztaty :Turystyka i Agroturystyka, Rzemiosło i małe firmy,
Kultura i Malarstwo, Warsztat Przeciwdziałanie Alkoholizmowi i
Narkomanii, Warsztat - Seniorzy.
Jeśli chcecie - możecie sami spróbować tych specjałów :
Zupa fasolowa - potrawa włoska
składniki:
- pół czerstwego chleba
- puszka białej fasoli
- pół szklanki oliwy z oliwek
- sól
- szczypta rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- litr wywaru z warzyw
Pokroić chleb na bardzo cienkie kromki. Czosnek i rozmaryn podsmażyć na
oliwie, dodać fasolę. Powoli dodawać wrzący wywar z warzyw. Zagotować
przez 10-15 min.
Do miski nakładać kolejno warstwy pokrojonego chleba i wywaru z fasolą.
Odstawić na kilka godzin. Jeść na zimno.
A teraz przepis na - no właśnie - kto zgadnie na co?
Základní bramborové těsto
Brambory - 1,5 kg
Mouka hladká 300 g
Vejce 1 ks
Sůl - Špetka
Krupice - Dle potřeby
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, nastrouháme, přidáme
vejce, sůl, mouku, pokud je těsto řídké, tak i krupici. Zpracujeme k
dalšímu použití např. plesné tašky, šlíšky s mákem, bramborové knedle se
škvarky.
SMACZNEGO :)