Drugi dzień IV Festiwalu Plackorzy - Dni Andrychowa 2014 przebiegał pod znakiem smakowitych - lokalnych, małopolskich specjałów. Przy dźwiękach Miejskiej Orkiestry Dętej Andropol, oraz kapeli i występach Ludowego Zespołu Pieśni i Tańca Andrychów próbowano potraw przygotowanych przez Gospodynie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Rozstrzygnięto również konkurs na najlepszy placek roku 2014 w Andrychowie. W tym roku wśród 10 konkursowych propozycji najlepsza okazała się Truskawkowa Fantazja - placek z restauracji Sami Swoi. Drugie miejse przypadło Gospodyniom z Zagórnika. Autorką sukcesu była Władysława Buda, która przygotowała "Słodką Rewelkę". Na podium znalazł się również pyszny, tradycyjny sernik autorstwa Janiny Misiek z KGW Andrychów.
Gospodynie SGW Andrychów kolejny raz czynnie włączyły się w organizację przedsięwzięcia. Gospodynie, we współpracy z Centrum Kultury i Wypoczynku oraz Urzędem Miejskim w Andrychowie częstowały tego dnia tradycyjnymi, lokalnymi potrawami, które zostały sfinansowane ze srodków LGD Wadoviana oraz Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach i Małopolskiej Spółdzielni Handlowej Wizan.
Nasze produkty regionalne mogą śmiało konkurować z innymi, małopolskimi smakami!
Tuż obok stoiska SGW znalazł się domek kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Kampania finansowana jest ze środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego. Gospodynie z Roczyn przygotowały tam stoisko regionalne sfinansowane w ramach projektu "Wrota do Produktu Lokalnego" przez LGD Wadoviana.
Na stoisku "Zasmakuj w Małopolsce" oprócz potraw przygotowanych przez nasze Gospodynie znalazło się wiele smacznych, szczególnych produktów regionalnych! Warto wiedzieć, że małopolscy producenci zarejestrowali do tej pory 11 produktów wyróżnionych specjalnymi oznaczeniami. Certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia posiadają np. bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego), karp zatorski, fasola "Piękny Jaś", a Chronione Oznaczenie Geograficzne - jabłka łąckie, śliwka suska sechlońska (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, jagnięcina podhalańska. Wszystkich potraw można było spróbować właśnie na tym stoisku. W ramach kampanii "Zasmakuj w Małopolsce" jej organizatorzy przygotowali dla najmłodszych specjalne warsztaty teatralno-plastyczne oraz quizy przybliżające wiedzę o produktach regionalnych - prowadzone przez animatorów.
Organizatorzy Dni Andrychowa - Centrum Kultury i Wypoczynku również przygotowali szereg działań dla najmłodszych. Dzieci pod czujnym okiem animatorek CKiW wykonywały biżuterię w stylu folk (drewniane kolczyki o różnych kształtach zdobione techniką decoupage), ozdobne podkładki pod malinowe herbatki (drewniane, zdobione własnoręcznie metodą decoupage). Była też akcja plastyczna malowania na murze, której tematem przewodnim był Andrychowski Drelicharz.
Po koncercie Miejskiej Orkiestry Dętej Andropol , a przed występem Ludowego Zespołu Pieśni i Tańca Andrychów na scenie pojawili się wolontariusze DKMS, pragnący pomóc chorej Lili i innym potrzebującym - promujący Dzień Dawcy Szpiku, który odbędzie się 12. lipca w Wadowicach i 13 lipca w Jaroszowicach. Wolontariusze tłumaczyli jak prosto można stać się dawcą i uratować komuś życie. Niestety - znaczniej trudniej jest znaleźć genetycznego bliźniaka dla ludzi chorych - stąd tak ważne jest, by w bazie dawców była jak największa liczba osób, spośród których będzie można wybrać potencjalnego dawcę.
Występ Ludowego Zespołu Andrychów rozpoczął się w dość nietypowej scenerii. Nad Andrychowem przeszła krótka, lecz intensywna ulewa. Na szczęście nie trwała długo, i jeszcze w trakcie występów zespołu - nad naszym niebem zagościło słońce.
Wśród tegorocznych, konkursowych placków znalazło się siedem - autorstwa gospodyń SGW, oraz po jednym z restauracji ParkHotel Łysoń, Hotelu Czarny Groń i Restauracji Sami Swoi.
Punkt kulminacyjny Festiwalu - wręczenie nagród za placek roku 2014 odbyło się przy pięknym, słonecznym niebie. Laureatom konkursu nagrody wręczali przedstawiciele konkursowego Jury - burmistrz Andrychowa - Tomasz Żak, Prezes Abs Banku Spółdzielczego - Małgorzata Matusiak, kustosz Izby Regionalnej Ziemi Andrychowskiej - Maria Skrzypiec oraz Z-ca Dyrektora CKiW Aneta Wądrzyk.
Poniżej - podajemy przepisy na placki od Gospodyń!
KGW Sułkowice Łęg. Zofia Wichman
Placek orzechowy z kaimakiem
20dag mąki,
20dag margaryny,
2 żółtka,
1 łyżka zimnej wody,
1 łyżka proszku do pieczenia,
6 żółtek,
20dag cukru pudru,
20dag zmielonych orzechów
8 białek
Kaimak: 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy
KGW Brzezinka. Sabina Prus
Placek wiśniowy
3 szklanki mąki,
2/3 szklanki cukru pudru,
1 margaryna,
4 żółtka,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1kg wiśni (wydrylować)
KGW Zagórnik. Władysława Buda
Słodka rewelka
Ciasto kruche:
30dag maki pszennej,
25dag margaryny,
10dag cukru pudru,
6 żółtek,
2 łyżki bułki tartej,
5 jabłek
Ciasto orzechowe:
6 jaj,
10dag maki pszennej,
15dag orzechów mielonych,
szklanka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
słoik powideł,
słoik wiśni w lukrze,
4 białka,
szklanka cukru,
10dag kokosu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
0,5l mleka,
3 łyżki cukru,
2 budynie waniliowe bez cukru,
25dag masła,
3 łyżki orzechów mielonych,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
rum do smaku
KGW Targanice Dolne. Krystyna Graca
Placek "Rumowy"
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
3 jaja,
5 łyżek oleju,
6 łyżek wody,
proszek do pieczenia
Upiec placek, przekroić na połowę. Upiec drugi taki sam, plus 2 łyżki kakao, przekroić.
Masa: 0,5l mleka, 0,5 szklanki cukru, wanilia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki krupczatki, 100ml rumu ciemnego
KGW Targanice
Ciasto truskawkowe
Upiec biszkopt z 6 jajek, ubić 4 śnieżki, gdy ubite połączyć z 3 sztukami galaretki truskawkowej rozpuszczonej w 3 szklankach wody, na końcu przełożyć placek: ciasto masa, ciasto masa. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką.
KGW Inwałd
Placek "Fale Dunaju"
2,5 szklanki mąki, 5 łyżek cukru, 5 jaj, 1 cukier waniliowy, 15dag masła, 1 łyżka kakao, 2 łyżki proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mąkę wsypać naprzemian ze śmietaną, wymieszać resztę składników. Część wlać na brytfannę a do reszty dołożyć jedną łyżkę kakao. Wymieszać, polać, kolumnowo ułożyć śliwki i upiec.
Drugie ciasto biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ubić i upiec biszkopt.
Masa: 0,5 szklanki kaszy manny, 0.5 szklanki kokosu - na noc zalać 1/4 szklanki wódki i wymieszać
1 kostka masła, 0,5 kostki margaryny, 3/4 cukru pudru, 2 jaja. Ucierać jajko łącząc z resztą składników. Gotową masę wyłożyć na ciasto i przykryć biszkoptem. Górę polać polewą.
Jak widać - na stoisku Gospodyń pojawiły się nie tylko konkursowe placki, ale też pyszne, świeżuteńkie placki drożdżowe upieczone przez Panią Halinę Brzazgacz z Roczyn. Tradycyjnie - nie zabrakło kanapek ze swojskim smalcem autorstwa Elżbiety Bojko, która przygotowała 10 litrów tego specjału podawanego na pysznym chlebie z piekarni MSH Wizan z Inwałdu.
Wśród potraw znalazła się Zupa ziemniaczana z rondla z Kurdybankiem (50 litrów). Przygotowały ją Gospodynie z KGW Zagórnik. Był też wspomniany wcześniej "Krupnik spod Złotej Górki" ugotowany na dwa sposoby. Wśród gości odwiedzających stoisko nie zabrakło przedstawicieli MSH Wizan oraz ABS Banku Spółdzielczego. Instytucje te od lat wspierają działania naszych pracowitych i działających na rzecz społeczeństwa Gospodyń.
Przy obsłudze stoisk pracowało łącznie 20 Gospodyń SGW. Tradycyjnego krupniku przygotowano ok. 60 litrów, a krupniku z dodatkami kiełbasy lisieckiej, podawanego z chlebem prądnickim było ponad 40 litrów. Obie potrawy spotkały się z uznaniem mieszkańców. Nie mogło być inaczej! Potrawy te w poprzednich latach zdobywały najwyższe laury w czasie festiwalu Małopolski Smak w Krakowie!
Pyszne lokalne potrawy Gospodynie podawały na stoisku "Zasmakuj w Małopolsce" oraz na stoisku SGW. Nie trzeba chyba pisać, że przed jednym i drugim ustawiały się długie kolejki oczekujących. Tradycyjnie również - na stoisku Gospodyń znalazły się smakołyki produkcji MSH Wizan - ciastka (ponad 10 kg) w wielu rodzajach również bardzo szybko zniknęły ze stoiska. Od lat wypieki i produkty Wizanu znajdują uznanie wśród mieszkańców naszego miasta.
Podczas Festiwalu - Prezes SGW Czesława Wojewodzic oraz Gospodyni z KGW Roczyny - Sabina Sowa promowały kulinarne dziedzictwo Gminy Andrychów z Festiwalowej sceny. Konferansjerkę tego dnia prowadzili animatorzy programu "Zasmakuj w Małopolsce" oraz redaktor Twojego Radia Andrychów i Nowin Andrychowskich - Robert Fraś. Na zakończenie - dla wszystkich uczestników festiwalu odbyły się biesiada z solistami Zespołu "Śląsk" oraz Festyn z zespołem Deluxe Alive wraz z sekcją dętą BRASS BAND
Jarosław Skupień