Regulamin XXIII Konkursu Potraw „Stół Wigilijny 2022”
I. ORGANIZATOR
- Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie.
II. CELE
Konkurs adresowany jest do gospodyń domowych, a jego celem jest:
- popularyzacja regionalnych potraw wigilijnych;
- powrót do tradycyjnej kuchni;
- promocja Ziemi i Powiatu Wadowickiego.
III. WARUNKI UCZESTNICTWA
W Konkursie mogą wziąć udział dwuosobowe zespoły reprezentujące dane koło gospodyń, prezentujące stół nakryty do wieczerzy wigilijnej (stolik o wymiarach 1 x 1,20 m. zapewnia Organizator).
IV. TERMIN KONKURSU
Konkurs zostanie przeprowadzony w dniu 4 grudnia 2022 r. (niedziela) o godz. 16.00 w ParkHotel Łysoń, Inwałd ul. Wadowicka 169 A.
Organizator udostępnia pomieszczenia na 2 godziny przed oceną konkursową. Udział w Konkursie należy zgłosić w terminie do 15 listopada 2022 r. w siedzibie Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie, ul. Starowiejska 22b.
Informacji udziela:
Czesława Wojewodzic - Prezes Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie | tel. 33 875 12 76 (po godz. 18.00) lub 604 806 362.
Wraz z Regulaminem dołączamy Kartę zgłoszenia.
V. KRYTERIA OCENY
Specjalnie powołane Jury oceni:
- estetykę stołu świątecznego 0 - 10 pkt
- dobór potraw 0 - 10 pkt
- walory smakowe potraw 0 - 10 pkt
VI. NAGRODY
Nagrody zostaną wręczone po zakończeniu obrad Jury.
Fundatorzy nagród zostaną przedstawieni podczas trwania Konkursu.
UWAGA!
Organizator prosi o przygotowanie dania „Karp w różnej postaci” - można uzyskać dodatkowo 0 - 10 pkt
Ponadto przeprowadzone zostaną konkursy na:
- stroik świąteczny;
- nalewkę babuni;
- staropolską ozdobę choinkową.